5 lahodných a bezkonkurenčných druhov marinád, ktoré z vás spravia hviezdu večera, na grilovačke so svojimi blízkymi

727 Views
O_1470238819

Hlavným cieľom každej marinády – pridať trochu korenín a dáva produktu novú, chuť a vôňu. Pomáha ochutiť a rýchlejšie a lepšie absorbovať, zmäkčiť produkt, čo výrazne znižuje dobu varenia na grile. Okrem toho, marináda – perfektný obranca palice.

 

Hlavnou surovinou pre výrobu, sú: olivový olej, citrónová šťava, balsamico a víno (červené – pre bravčové alebo hovädzie mäso, biele- bieleho mäsa a zeleniny) a sójovou omáčkou.

 

Nižšie sú uvedené 5 z najjednoduchších a chutných receptov na univerzálnych marinád. Každá z nich môže byť upravená tak, podľa svojho vkusu, aby bola ideálna pre vás. Bez výraznej straty chuti zo zoznamu zložiek, môžete odstrániť ľubovoľný produkt. Okrem toho, každá z marinád je ideálna ako pre mäso a ryby, tak aj zeleniny a huby.

 

1. marináda s citrónom a bylinkami 

čerstvo vylisované šťavy z 2 citrónov + kôra z 1 citróna

50 ml olivového oleja

2 lyžice Tymiánu (čerstvé alebo sušené)

1 lyžica rozmarínu (čerstvé alebo sušené)

3-4 strúčiky cesnaku (jemne nakrájané)

čerstvo mleté čierne korenie

morská soľ

 

2. Marináda s vínom

100 ml vína (červené alebo biele)

50 ml olivového oleja

3-4 strúčiky cesnaku (jemne nakrájané)

2 lyžice Tymiánu (čerstvé alebo sušené)

čerstvo mleté čierne korenie

soľ

 

3. BBQ Marináda 

2/3 šálky barbecue omáčky

1/3 šálky sladkej čili omáčky

1/4 šálky štipľavú omáčku chili

3 llyžice medu

2 lyžice arašidový olej

čerstvo mleté čierne korenie

soľ

 

4. marináda sa sójovou omáčkou 

1/2 šálky sójovej omáčky

1/2 šálky  (víno) ocot

2 lyžice arašidový olej

2 lyžice medu

chili (sušené, mleté)

2 veľké strúčiky cesnaku

soľ

 

5. marináda s octom balsamico

10 lyžíc balsamico

100 ml olivového oleja

kôra z polovice citróna

2 strúčiky cesnaku, mleté

4 lyžice jemne nasekanéj mäty piepornej

3 lyžice hnedý cukor

čerstvo mleté čierne korenie

soľ

 

Bez ohľadu na to, aký typ marináde si vyberiete, všetko, čo musíte urobiť, je zmiešať ingrediencie do misy a potom pridajte si ten produkt, ktorý chcete variť na grile. Zakryte misku a nechajte v chladničke cez noc alebo dokonca 24 hodín,  marinovanie absorbuje všetky chute a vône korenia.

 

ZDROJ:POVARY.RU