Panforte – tradičné a najobľúbenejšie talianske pečivo, ktoré sa pripravuje z veľkého množstva orieškov a sušeného ovocia

1036 Views
95733_19533-250x0

Predpokladá sa, že tento dezert vznikol v toskánskom meste Siena v 13. storočí. Doslovne, slovo znamená „silný Panforte chleba“ ukazuje na silu z veľkého množstva pridaného korenia. Dlho predtým, než to bolo volané panpepato, čo znamená „čierne korenie chlieb“, pretože sa pridá veľa korenia. Teraz Panforte – jeden z najobľúbenejších talianskych dezertov. Podávaný s kávou po jedle alebo dezertným vínom. Chutí ako pražené orechy.

ryžový papier (alebo tenká oblátka)
mandle  – 100 g
pistácie – 115 g
lieskových orieškov – 100 g
figy (sušené, nakrájané na 4 diely), – 300 g
múky – 100 g
zázvoru- 1 lyžička
škorica (zem) – 1/2 lyžičky
klinčeky- 1/4 lyžičky
biele korenie (zem) – 1/8 lyžičky
med – 80 ml
cukru – 70 g
hnedý cukor – 70 g
vody – 2 polievkové lyžice
práškový cukor

Rúru predhriať na 180 stupňov. 20 cm priemer dna formy a steny vystelit ryžovým papierom alebo tenké oplátky. Papier na pečenie silno priľneme na spodok.
Kladieme mandle a pistácie. V druhom pečenia zalejeme lieskové orechy, pražené oriešky v rúre po dobu 5-7 minút. Potom vyberte a očistite lieskové orechy zo strukou.
Tepelne spojíme orechy, figy, múku a korenie, pripojte med, hnedý cukor a 2 lyžice vody.
Za stáleho miešania, na miernom ohni, kým sa nerozpustí cukor. Zvýšte teplotu na strednú a privedieme k varu. Nechajte povariť, kým teplota nedosiahne sirup 116 stupňov. Skontrolujte možné pripravenosti sirup teplomerom alebo dajte kvapku do studenej vody. Ak tvoril mäkký loptu, sirup je pripravený. Aj sirup sa varí po dobu 3 minút.
Naliať sirup do zmesi orechov a múky, miešajte rýchlo.
Nalejte do pripravenej panvy, vyhlaďte povrch rukou. K zmesi sa prilepujú na prsty, ľahko navlhčite ich vo vode.
Pečieme 35-45 minút do zlatista. Pohode bez vybratia z formy. Pred podávaním posypeme práškovým cukrom a rozreže sa na kusy.
Panforte možné uložiť až niekoľko mesiacov v suchom a chladnom mieste vo vzduchotesnej nádobe alebo zabalené do fólie.

Zdroj:myjane.ru