Tento francúzsky dezert z jemného cesta a krému je zvyčajne poliaty fondánom, v tomto recepte je však nahradený čokoládovou polevou. Chuť, ktorou vanilkové eclairs oplývajú je nenapodobiteľná a jednoznačne stoja za všetku námahu, ktorú ich príprava vyžaduje.

Ingrediencie na 10 – 12 rožtekov:

Na cesto:

  • 125 g múky,
  • 100 ml mlieka,
  • 100 ml vody,
  • 10 g cukru,
  • 80 g masla,
  • 4 vajíčka,

Na krém:

  • 480 ml mlieka,
  • 2 čajové lyžičky vanilkového extraktu,
  • 4 vaječné žĺtky,
  • 70 g cukru,
  • 40 g škrobu,
  • 15 g masla,

Na polevu:

  • 200 g horkej čokolády posekanej na malé kúsky,
  • 155 ml šľahačkovej smotany.

Návod ako postupovať

  1. Najskôr si pripravte vanilkový krém, aby bol hotový keď dokončíte cesto.
  2. Žĺtka vyšľahajte s cukrom do peny.
  3. Pridajte škrob. Mlieko nalejte do hrnca a priveďte tesne pod bod varu. Tretinu horúceho mlieka nalejte na žĺtkovú zmes. Potom prelejte celú žĺtkovú zmes späť do hrnca s mliekom. Priveďte do varu a miešajte do zhustnutia. Potom pridajte vanilkový extrakt.
  4. Krém prelejte do čistej misky a nechajte 10 minút chladnúť, potom vmiešajte maslo. Prikryte ho celofánom alebo mikroténovým vreckom tak, aby sa celofán dotýkal povrchu – zabránite tak vytvoreniu kože na povrchu krému.
  5. Rúru predhrejte na 180°C.
  6. Pripravte si cesto – preosejte múku a v hrnci priveďte mlieko, vodu, cukor, soľ a maslo do varu.
  7. Zmes dajte mimo ohňa, pridajte múku a všetko rýchlo premiešajte pomocou drevenej varechy. Hrniec vráťte na oheň a pri miernej teplote pokračujte v miešaní asi 1 až 2 minúty, aby sa vyparili nadbytočné tekutiny. Keď sa cesto odlepí od bokov hrnca, je hotové.
  8. Cesto preložte do veľkej misy a nechajte trochu vychladnúť. Potom po jednom pridávajte vajíčka a miešajte ručne alebo mixérom.
  9. Cukrárske vrecko naplňte cestom a na plech vystlaný papierom na pečenie nastriekajte 10-12 cm dlhé rožky.
  10. Posypte ich práškovým cukrom a pečte 40 minút. Po prvých 10 minútach otvorte rúru na niekoľko milimetrov, aby mohla unikať para.
  11. Po upečení prepichnite každý rožok, aby mohla uniknúť para z jeho vnútra a nechajte ich všetky vychladnúť.
  12. Na spodnej strane každého rožteka vytvorte tri dierky, cez ktoré ho naplníte vanilkovým krémom.
  13. Čokoládovú polevu pripravíte nasledovne: V malom hrnci zohrejte smotanu tak, aby nevrela. Potom ňou polejte čokoládu nasekanú na malé kúsky a nechajte 2 minúty postáť. Potom zmes dohladka vymiešajte.
  14. Rožky namočte z vrchnej strany do čokoládovej polevy a nechajte ich stuhnúť. Pravdepodobne sa vám časť polevy zvýši, ale je potrebné pripraviť jej veľké množstvo, aby ste mohli rožteky pohodlne namáčať.
  15. Francúzske vanilkové rožteky chutia najlepšie v deň, kedy boli upečené. Ak ich chcete skladovať viac dní, vložte ich radšej do chladničky.

Vanilkové eclairs

Zdroj / Vanilkové eclairs: youtube