V každej kuchárskej knihe existuje celá kapitola s rôznymi koláčmi a tortami. Je na čase skúsiť niečo nové …
Vanilková, krémová chuť a čokoládovou polevou – kombinácia, ktorá sa veľmi podobá slávnej zmrzline, podľa ktorej tento báječný dezert dostal svoje meno.
zloženie
- vajíčko 6 ks.
- cukor 250 g
- voda 10 lyžíc
- kakaový prášok 4 lyžice
- sóda 0,5 lyžičky
- pseničná múka 150 g
- vanilka 1,5 lyžičky
- mlieko 2 dcl
- maslo 300 g
- kyslá smotana 2 lyžice
príprava
- 4 vajcia, rozdeliť bielka a žĺtkov. Rozšľaháme žĺtky so 100 g cukru, pridáme sódovej vody, 1 polievkovú lyžicu kakaa a 1 lyžičku vanilky. Oddelene, vymiešame bielky do peny, spojíme so s žĺtkami. Miešajte. Vmiešajte postupne pomaly múku.
- Plech na pečenie potrieme olejom, nalejeme cesto a dáme do predhriatej rúry 180 stupňov na 35-40 minút. Kontrolujeme tortu so špáradlom.
- Kým sa torta pečie, pripravíme krém. Vymiešame s mixérom 2 vajcia a zostavajúci cukor. Múku, nalejeme do teplého mlieka. Dajte na oheň, za stáleho miešania, privedieme k varu a potom varíme po dobu 1 minúty, nechajte ho úplne vychladnúť.
- Zmiešajte 250 g masla zmäkčeného, zostávajúcu vanilku, vymiešame, pripojíme k zmesi.
- Glazúru si pripravíme zo zvyšného cukru a kakaa, pridáme zvyšné maslo a dáme na mierny oheň stopiť, hneď odstránime z tepla.
- Skvelú tortu potrieme krémom, dáme do chladničky na 30-40 minút stuhnúť, potom zalejeme polevou a znova dáme do chladu aspoň 2 hodiny.
Dobrú chuť!
ZDROJ:SOVKUSOM.RU
OSTANTE S NAMI!